Novine nisu mrtve, vreme štampe tek dolazi

Bez autora
Nov 16 2011

Štampani mediji ne umiru, njihovo vreme tek dolazi, zbog toga što će u suživotu sa novim medijima, biti u stanju da moderne tehnologije upotrebe u svoju korist. Mediji u Srbiji u vreme krize pokazali su se kao vitalniji deo društva i svi su preživeli. Medijsko tržište Srbije je haotično i potpuno urušeno.Mediji i nevladine organizacije u Srbiji više nisu partneri, već neprijatelji, iako bez medija NVO ne bi ni postojale. Vlada Srbije ovog septembra usvojila je Medijsku strategiju, koja će biti kvalitetan temelj za kvalitetne zakone u medijskoj sferi.

Novine nisu mrtve, vreme štampe tek dolaziŠtampani mediji ne umiru, njihovo vreme tek dolazi, zbog toga što će u suživotu sa novim medijima, biti u stanju da moderne tehnologije upotrebe u svoju korist, ocenjeno je danas na otvaranju Drugog Press Media Samita u Beogradu.

Domaćin Samita, predsednik Asocijacije medija Srbije Veselin Simonović, otvarajući Samit, koji se ove godine održava pod motom "Reinventing Print" ocenio je da su se mediji u Srbiji u vreme krize pokazali kao vitalniji deo društva i svi su preživeli.

On je ocenio da je medijsko tržište Srbije haotično i potpuno urušeno.

Simonović je predočio da su učestali napadi na medije, ali ovog puta iz civilnog sektora.

Prema oceni Simonovića, mediji i nevladine organizacije u Srbiji više nisu partneri, već neprijatelji, iako bez medija NVO ne bi ni postojale.

Bili smo saveznici u demokratizaciji društva, u borbi protiv korupcije, ni jedni ni drugi nismo uspeli u građenju pravne države Srbije, a sad su mediji krivi. Nismo svi isti, poručio je Simonović.

Milutinović: Nismo industrija prošlosti, već budućnosti

Državni sekretar za medije Ministarstva kulture, informisanja i informacionaog društva Dragana Milićević Milutinović je ukazala da je Vlada Srbije ovog septembra usvojila Medijsku strategiju, koja će biti kvalitetan temelj za kvalitetne zakone u medijskoj sferi.

"Strategija je potvrdila najvažnije, a to je opredeljenje države da izađe iz vlasničke strukture medija. Akcionim planom utvrđeni su jasni i veoma kratki rokovi da se sve predviđeno Strategijom i sprovede", rekla je Milutinović.

Ona je naglasila da Strategija predviđa precizne rokove za donošenje zakona, među kojima su prioriteti zakon o javnom informisanju i zakon o radiodifuziji.

Izvršna direktorka Evropske asocijacije novinskih izdavača (ENPA) Fransin Kaningham je poručila da u Evropi ima mnogo razloga za optimizam u pogledu budućnosti štampanih medija.

Ona je navela da jedan od tri građanina Evropske unije (EU) svaki dan čita novine.

Takođe, prema podacim ENPA, koja okuplja oko 5.200 izdavača novina, sa 150 miliona primeraka novina dnevno, četiri od pet visoko obrazovanih građana EU čita novine.

Prema rečima Kaningham štampani mediji u EU su sve više inventivni i kreativni, kako bi obezbedili svoje postojanje u budućnosti.

Naša misija je da našu industriju predstavimo Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu i da utičemo na donošenje zakona i kreiranje politika o medijima.

Nismo industrija prošlosti, već budućnosti, poručila je ona.

Glavni urednik nedeljnika Vreme Dragoljub Žarković je ocenio da će tradicionalni, štampani mediji uspeti da "upregnu nove tehnologije u svoja kola".

"Druge medijske industrije će informisati o svetu, a štampani mediji će ostati tu da tumače svet, štampani će biti otklon od banalnosti, a kupljeni primerak 'mojih novina' biće uvek znak identifikacije, što je ljudska potreba", rekao je Žarković.

U taj trend, prema njegovoj oceni, ući će i oglašivači, jer oni već sad, posle prvog talasa da se istaknu na novim nosačima informacija, prepoznaju da produbljen oglas, donosi ozbiljnu korist.

Tako je i sa izbornom robom i uslugama, vrlo brzo će političke stranke shvatiti da niti u društvu ima realne demokratije, niti one mogu uspeti ukoliko oslonac isključivo potraže na televizijama, ili društvenim mrežama, što je važno, ali neće biti presudno, ocenio je Žarković.

Dežer: Položaj štampanih medija daleko od idealnog

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer rekao je danas da je položaj štampanih medija u Srbiji daleko od idealnog zbog ekonomske krize, ali da oni pokazuju vitalnost i sposobnost da se prilagode tržištu i novim tehnologijama.

Na Drugom pres medija samitu u beogradskom hotelu "Kontinental", Dežer je rekao da mu je drago što se nije ostvario "crni scenario", koji je predviđao da će internet zameniti štampane medije i dodao da oni "nisu blizu svoj kraja".

On je rekao da štampani mediji na tržistu beleže pad prihoda, ali da se tiraži ne smanjuju.

Ocenio je da postoji mnogo dnevnih novina u Srbiji koje čita nešto više od sedam miliona stanovnika i upitao "može li srpska ekonomija da izdrži toliki broj štampanih medija i može li smanjeni budžet za oglašavanje to da izdrži".

Dežer je kazao da medijska strategija unosi određenu revoluciju u Srbiji, a da je jedan od ključnih elemenata strategije spremnost države da se povuče iz vlasništva u medijima.

On je kazao da će EU pratiti razvoj medija u Srbiji kao i, kako je rekao, "ideju da nacionalni saveti nacionalnih manjina mogu da osnivaju medije".

Dežer je dodao da nacionalni saveti ne bi trebalo da utiču na medije čija nezavisnost, naveo je, mora biti jasna.

Šef Delegacije EU u Srbiji je kazao da pripada generaciji koja ne može da zamisli kafu bez novina i naveo da 1,7 milijardi ljudi širom sveta čita novine što je, kako je rekao, 25 odsto odraslog svetskog stanovništva.

Dežer je naveo da mediji nisu samo industrija, već da imaju veliku društvenu ulogu i odgovornost i ukazao da su izloženi političkim i ekonomskim pritiscima.

On je istakao da su nezavisnost i integritet medija najvažniji za razvoj demokratije.

Vanda Kučera predstavila je istraživanje koje je naručila Asocijacija medija Srbije, a čiji su rezultati pokazali da jedna četvrtina stanovnika Srbije svakodnevno čita novine.

Prema njenim rečima, istraživanje je pokazalo da čitaoci na čitanje dnevnih novina potroše 49 minuta, a na čitanje magazina 73 minuta.

Kučera je navela da više od 50 odsto ispitanika smatra da internet nikada neće moći u potpunosti da zameni novine, dok isti procenat ispitanika obraća pažnju na reklame u štampanim medijima, koje, kako je rekla, ozbiljno utiču na njihovo odlučivanje pri kupovini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik